Postvaccinaalsyndroom

Vele diereigenaren gaan elk jaar getrouw naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinaties. Zodra we een hond of kat aanschaffen wordt er direct verteld dat het vaccineren een must is om een huisdier gezond te houden. Maar is dat ook werkelijk zo?

De laatste jaren word steeds duidelijker dat vaccinaties een negatief effect kunnen hebben op het immuunsysteem. Er zijn twee vormen vaccins verkrijgbaar: (gemodificeerd-levend) verzwakt (MLV) en een dood vaccin. De MLV's zijn virussen die eens levend waren en op een chemische manier zijn verzwakt, zodat ze toch nog als zodanig worden herkend door het lichaam, maar theoretisch niet in staat zijn om een ziekte volledig te doen ontstaan. Vaccins worden in het lichaam geÔnjecteerd, onder de huid (subcutaan) of in een spier (intramusculair). Deze vaccins bestaan normaliter uit diverse virussen en hulpstoffen. Uitzonderingen hierop zijn RabiŽs, Corona en Bordetella vaccins. Het proces van het inspuiten van diverse virussen in ťťn keer in het lichaam, komt niet overeen met hoe het in de natuur gebeurt. In werkelijkheid ontstaan deze ziekten nooit in ťťn keer! Alles in de natuur heeft zijn eigen ritme. Het ritme van Hondenziekte, Parvo of RabiŽs gaan allemaal volgens schema. Normaal gesproken komt een virus eerst binnen via de mond en neus en niet via het bloed. Na het inspuiten van een vaccin produceert het lichaam antilichamen, dat is op zich goed, maar wanneer aan de natuurlijke weg wordt voorbijgegaan, zorgt dit voor een extra druk van het systeem.

De meest voorkomende vaccinaties bij huisdieren zijn:

Hond

Hondenziekte
Dit virus tast alle hondachtigen aan en is overal ter wereld te vinden. Het virus wordt overgebracht door lichamelijk contact met een ziek dier, of via uitwerpselen waarmee een zieke in contact is geweest. Bij pups is de ziekte dodelijk, bij oudere dieren veroorzaakt het een blijvende invaliditeit (blijvende zenuwstoornissen) die vaak euthanasie tot gevolg hebben.

Kennelhoest
Deze ziekte wordt veroorzaakt door 2 virussen en een bacterie. De ziekte is niet dodelijk, maar veroorzaakt een verzwakt ademhalingsstelsel zodat het dier chronisch hoest en vatbaarder is voor longontstekingen.

Leverontsteking
Dit virus wordt o.a. overgedragen door urine van besmette honden en ratten en is vaak dodelijk voor jonge dieren, oudere dieren krijgen te kampen met chronische problemen.

Ziekte van Weil
Deze ziekteverwekker wordt overgedragen via urine van besmette honden (en ratten). Meestal dodelijk. Trouwens ook voor de mens gevaarlijk.

Hondsdolheid
Dit virus met dodelijk afloop, is ook zeer gevaarlijk voor de mens. Het wordt overgebracht door contact met speeksel van een besmet dier of door het eten van knaagdierenlijkjes, gestorven aan rabiŽs. Elke warmbloedige is vatbaar. RabiŽs komt in BelgiŽ voor in het zuiden van het land, onder de Maas-Samberlijn.

Kat

Kattenziekte
Dit zeer gevaarlijke virus dat braken, diarree, wegkwijnen en vaak de dood veroorzaakt, is een virus dat opgenomen wordt via de bek. Het virus is zeer sterk, en kan buiten een kattenlichaam tot 1 jaar overleven. Het virus kan zich ook heel makkelijk vasthechten aan schoenzolen, kledij, handen, allerhande materiaal en wordt alzo op grote afstand getransporteerd. Daarenboven zijn de normale ontsmettingsmiddelen van geen nut om het virus kapot te krijgen : het virus overleeft ze bijna allemaal.

Leukemie
Dit gevaarlijke virus is verantwoordelijk voor een slepende ziekte dat uiteindelijke op verschillende plaatsen in het lichaam tumoren zal doen ontstaan en eindigt met de dood. Het virus wordt opgenomen via de bek. Het virus is echter niet sterk in de buitenwereld, dit wil zeggen dat eens het virus buiten de kat komt, zal het virus niet lang overleven : uitdroging, gewone ontsmettingsmiddelen, ed. zullen het virus zeer snel doden.

Niesziekte
Voor deze ziekte zijn 2 virussen en een agens chlamidia verantwoordelijk. De ziekte uit zich in aantasting van de bovenste luchtwegen : dus ogen, neus, keel- en mondholte. De kat zal niezen , de ogen lopen,de neus is verstopt, de mondslijmvliezen zijn beschadigd. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge en oude dieren, bij hen kan de ziekte fataal verlopen. Belangrijk is dus om er voor te zorgen dat uw huisdier een goede weerstand heeft, zodat het dier minder vatbaar is.

Buikvliesontsteking
Als de kat besmet is, kan het tot jaren in het kattenlichaam aanwezig blijven om dan pas z'n verwoestend werk tot uiting te laten komen. Als het dier uitwendig ziek is, is het ten dode opgeschreven. Hoe het virus juist van een zieke naar een gezonde kat overgaat is nog steeds niet duidelijk, maar gelukkig is het virus buiten het kattenlichaam erg zwak.

Konijn

Myxomatose
Het virus is erg besmettelijk, zodat de ziekte zich snel verspreid. De ziekte wordt overgedragen, door muggen, vliegen, vlooien en teken en die beestjes komen overal ! De zomerperiode, wanneer deze huidparasieten het talrijkst zijn, is de gevaarlijke periode voor myxomatose. Myxomatose is een zeer pijnlijke ziekte. Na een incubatie van 3 ŗ 5 dagen krijgt het konijn last van ontstekingen onder de huid (bobbels) : eerst aan de ogen en de rest van het hoofd. De ogen gaan dichtzitten, er ontstaan korsten op de neus, knobbels ontstaan in de oren. Het konijn niest en hoest. De kop zwelt op, wat zeer pijnlijk is, en daardoor kan het dier niet meer eten of drinken. Sterfte treedt op na enkele dagen. Myxomatose komt alleen voor bij konijnen en is niet besmettelijk voor andere dieren

Bloederige diarree
De ziekte is onverbiddelijk en besmettelijk. Het virus maakt de slijmvliezen van de darmen van het konijn onherroepelijk kapot, zodat het dier een bloederig diarree vertoont en vrij plots sterft. De ziekte kan soms zo snel ontstaan dat de eigenaar geen symptomen heeft opgemerkt en het beestje dood in z'n hokje vindt.

Tot nu toe bekende bijwerkingen van vaccinaties in het algemeen bij uw huisdier zijn:

De volgende bijwerkingen zijn inmiddels bekend na de Hondenziekte vaccinatie:

De volgende bijwerkingen zijn inmiddels bekend na de RabiŽs vaccinatie:

Je huisdier vaccineren is dus niet zomaar even een prikje halen. Er moet goed nagedacht worden over welke vaccinaties nodig zijn en hoe vaak. Dit is afhankelijk van de situatie van uw huisdier en zijn omgeving. Wat is de besmettingskans? Hoe agressief is het virus? Hoe oud is het dier?

Het volgende is dan ook in overweging te nemen in uw besluit hoe vaak en waartegen u uw huisdier wilt enten:

Homeopathische Nosodes
Een alternatief voor vaccineren is het gebruik van nosodes. Bij nosodes wordt er een homeopathische verdunning van de ziekte gemaakt. U kunt uw huisdier deze nosode geven volgens het voorschrift van de homeopathische dierenarts of therapeut. Nosodes geven ook bescherming tegen ziektes. Een nosode van de vaccinatiestof kan ook gegeven worden na de vaccinatie. Uw huisdier krijgt dan een gepotentieerde vorm van de vaccinatiestof. Dat gaat de schadelijke effecten van de vaccinatie tegen.Wilt u uw huisdier toch laten vaccineren, maar bent u wel bang voor schadelijke effecten, dan is er de mogelijkheid om pups en kitten nosodes van de ziektes te geven tot ze de leeftijd hebben gekregen dat ze een vaccinatie goed kunnen verwerken. Dit is na een leeftijd van 12 weken en u kunt uw huisdier dan met enkele weken tussentijd de verschillende vaccinaties apart van elkaar laten te geven. Na elke vaccinatie kan dan de vaccinatienosode gegeven worden om de schadelijke effecten van de vaccinatie op te heffen. Ook het gebruik van deze nosodes weer volgens voorschrift van de behandelend homeopathisch dierenarts of therapeut. U kunt via mij de nosodes van de meest voorkomende dierziekten bestellen.

Er zit een grote vertraging tussen het moment waarop er in de wetenschap nieuwe vindingen zijn gedaan en de uitvoering in de praktijk. Het kan dus enkele jaren duren voordat praktiserende dierenartsen hun ziens- en handelswijze aanpassen m.b.t nieuwe inzichten. Een goede dierenarts wijst u op de voor- en nadelen van het vaccineren van uw huisdier waarna u zelf kunt besluiten tegen welke ziekten en hoe vaak u uw dier wilt vaccineren. Echter niet alle dierenartsen zijn overtuigd van het feit dat we met veel minder vaccineren toe kunnen en dat vaccineren nadelige gevolgen kan hebben.

Reguliere dierenartsen werken niet met nosodes en staan er ook vaak niet voor open. U kunt dan het beste op zoek gaan naar een homeopathisch dierenarts of homeopathisch diertherapeut bij u in de buurt. U kunt natuurlijk ook het contactformulier invullen voor het aanvragen van een consult als u wilt dat ik persoonlijk bij u langskom.