De juiste voeding voor uw huisdier

Buiten de basisverzorging is natuurlijk de juiste voeding heel belangrijk. Niet voor niets is “je bent wat je eet” een veel gehoorde slogan en een goede voeding is de basis voor een gezond en vrolijk huisdier.

Gezonde diervoeding moet aan een aantal criteria voldoen: Gezonde voeding moet hoogwaardige bij voorkeur biologische diervoeding zijn, omdat deze geen kleur ,-geur, -en smaakstoffen bevat, maar ook geen landbouwgif, bestrijdingsmiddelen of antibiotica zoals men vaak in “gewone” diervoeders terugvindt. Gezonde voeding is hoogwaardige voeding zonder E-nummers , wat ook geldt voor onze eigen voeding.
E-nummers zijn dan wel toegestaan door de EU, maar ze zijn wel schadelijk voor u en uw huisdier.

Dieren die alleen E-nummer gerelateerde voeding krijgen zijn heel vatbaar voor maag, -lever, -en nierziekten, vacht -en huidproblemen en gebitsafwijkingen. Gezonde voeding moet het dier voorzien van voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en spoorelementen van de juiste kwaliteit en  verhouding. Alleen voeding van de juiste kwaliteit zal het dier deze noodzakelijke stoffen verschaffen. De juiste verhouding van calcium en fosfor in voeding is belangrijk om gewrichtsproblemen te voorkomen

Voor dieren met blaasproblemen is het van belang dat de voeding en laag magnesium en fosfor gehalte heeft.

Goede biologische dierenvoeding die in Nederland te verkrijgen is Almo natuurvoeding, Biofood of Yarrah (zie links pagina). Voor honden en katten is dit de beste uitgebalanceerde voeding zonder chemische toevoegingen of E-nummers.

De voordelen van biologische voeding zijn dat deze voeding voedingsallergie voorkomt, het leidt tot een betere conditie en uithoudingsvermogen, uw huisdier heeft een betere weerstand tegen bacteriën/parasieten en de kans dat uw huisdier een kieskeurige eter wordt/blijft wordt vermeden.
Van deze hoogwaardige biologische voeding heeft uw huisdier maar weinig nodig omdat het ze van de juiste voedingsstoffen voorziet.

Honden en katten zijn echte vleeseters. Bij honden en katten met ernstige huidproblemen kan daarentegen aangeraden worden om (tijdelijk) over te stappen op vegetarisch honden of kattenvoer. Ook zijn er dieren die geen vlees ed. willen eten, daar is vegetarische voeding ook een uitkomst voor.

Voor konijnen, tamme ratten en hamsters kunt u heel goed zelf voeding maken van bv. biologische muesli(ongezoet) aangevuld met verse biologische groenten en fruit. Deze muesli en groente/fruit is te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels, maar ook bij bv. AH. "Normale" groente en fruit uit de supermarkten is vaak bespoten met gif(bestrijdingsmiddelen) en bevat teveel nitraat, wat niet bevorderend is voor het welzijn van uw huisdier.
Wat de dieren niet opeten, uit de kooi halen om bederf te voorkomen.